Cruz León, ArtemioGil Muñoz, AbelParedes Sánchez, Juan AlbertoParra Inzunza, FilemónRamírez Valverde, BenitoLópez Olguín, Jesús FranciscoDamián Huato, Miguel Ángel2022-06-282022-06-282008-05-01https://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/509https://doi.org/10.22198/rys.2008.42.a509https://repositorio.colson.edu.mx/handle/2012/45745In the agricultural regions of Tlaxcala a study was carried out which contrasted the use of technology recommended by the Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias [National Institute of Forest, Agricultural and Cattle Research] during 2002, with the technology employed by corn producers. The concept of agricultural technology appropriation was utilized. The results show that among producers of the rural development districts (RDD) , there is a reduced differentiated and inadequate technological appropriation. In general, there is a direct relationship between appropriation and unitary yields; pluriactivity affects the suitable use of technology and the productivity of corn producers; recommended technology does not inclu-de agricultural practices based on empirical farming knowledge; and different factors like the will of resource producers, the agricultural characteristics of districts, and the economic and demographic structure of the state generate low technological appropriation.En las regiones agrícolas de Tlaxcala se contrastó el empleo de tecnología recomendada por el Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias en 2002, con la usada por productoras y productores que siembran maíz. Para ello se utilizó el concepto apropiación de tecnología agrícola. Los resultados indican que entre las mujeres y hombres de los distritos de desarrollo rural existe una apropiación tecnológica reducida, diferenciada e inadecuada; que en términos generales hay una relación directa entre apropiación y rendimientos unitarios; que la pluriactividad obstaculiza el empleo adecuado de tecnología y la productividad de los maiceros; que la tecnología recomendada no incluye prácticas agrícolas basadas en el conocimiento empírico campesino y que factores como la disposición de las y los productores de los recursos, las características agrológicas de los distritos y la estructura demográfica y económica del estado ocasionan una apropiación tecnológica baja. application/pdfspaDerechos de autor 2017 Miguel Ángel Damián Huato, Jesús Francisco López Olguín, Benito Ramírez Valverde, Filemón Parra Inzunza, Juan Alberto Paredes Sánchez, Abel Gil Muñoz, Artemio Cruz Leónhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessAgricultural regionLocation coefficientAgricultural technology appropriation indexCorn handlingEmpirical farming knowledge|Región agrícolaCoeficiente de localizaciónÍndice de apropiación de tecnología agrícolaManejo de maízConocimiento empírico campesinoCiencias SocialesAgricultural regionLocation coefficientAgricultural technology appropriation indexCorn handlingEmpirical farming knowledge|Región agrícolaCoeficiente de localizaciónÍndice de apropiación de tecnología agrícolaManejo de maízConocimiento empírico campesinoHombres y mujeres en la producción de maíz: un estudio comparativo en Tlaxcalainfo:eu-repo/semantics/article