Show simple item record

La cebolla mexicana: un análisis de competitividad en el mercado estadounidense, 2002-2013

dc.contributor.authorValencia Sandoval, Karina
dc.contributor.authorZetina Espinosa, Ana Mónica
dc.coverage.spatialMX-SONen-US
dc.creatorValencia Sandoval, Karina;#0000-0002-7029-9779
dc.creatorZETINA ESPINOSA, ANA MONICA; 252291
dc.date2017-09-01
dc.date.accessioned2022-06-28T19:42:38Z
dc.date.available2022-06-28T19:42:38Z
dc.date.issued2017-09-01
dc.identifierhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/348
dc.identifierhttps://doi.org/10.22198/rys.2017.70.a348
dc.identifier.urihttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/348
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.22198/rys.2017.70.a348
dc.identifier.urihttps://repositorio.colson.edu.mx/handle/2012/45651
dc.description.abstractThe onion (Allium cepa) is the second most produced vegetable worldwide. The United States is the world’s largest importer of onions, and Mexico, Canada and Peru are its major suppliers. This article evaluates the competitiveness of onions produced in Mexico compared to those of Canada and Peru by using the following indicators: the import penetration rate, the export similarity index, the export and import quotas, the export comparative advantage and the revealed comparative advantage. The results show that Mexico has an export comparative advantage in the American market; however, this advantage decreased and Peruvian exports increased due to an increase in its yellow onion production and because Canada’s competitiveness is lower. The information included in this article is useful for designing public policies in the agricultural sector, although in subsequent studies it is suggested to use qualitative variables in order to have a comprehensive vision.en-US
dc.description.abstractLa cebolla (Allium cepa) es la segunda hortaliza de mayor producción en el mundo. Estados Unidos es el primer importador mundial y México, Canadá y Perú son sus proveedores principales. En este artículo se evalúa la competitividad de la cebolla producida en México, respecto a la de Canadá y Perú, mediante los indicadores siguientes: la tasa de penetración de importaciones, el índice de similitud de exportaciones, las cuotas de exportación e importación, la ventaja relativa de las exportaciones y la ventaja comparativa revelada. Los resultados muestran que México tiene una ventaja relativa de exportación en el mercado estadounidense; sin embargo, ésta disminuyó y las exportaciones peruanas se incrementaron, debido al aumento de su producción de cebolla amarilla, y a que la competitividad de Canadá es menor. La información contenida en este artículo es útil para diseñar políticas públicas en el sector agrícola, aunque en estudios posteriores se sugiere utilizar variables cualitativas para tener una visión integral.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.formatapplication/xml
dc.language.isospa
dc.publisherEl Colegio de Sonoraes-ES
dc.relationhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/348/1074
dc.relationhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/348/1154
dc.relationhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/348/1272
dc.rightsDerechos de autor 2017 Karina Valencia Sandoval, Ana Mónica Zetina Espinosaes-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/es-ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses-ES
dc.source2448-4849
dc.source1870-3925
dc.sourceregión y sociedad; Vol. 29 No. 70 (2017): September-Decemberen-US
dc.sourceregión y sociedad; Vol. 29 Núm. 70 (2017): septiembre-diciembrees-ES
dc.subjectOnionen-US
dc.subjectVegetable tradeen-US
dc.subjectAgricultural productionen-US
dc.subjectComparative advantageen-US
dc.subjectEconomic competitivenessen-US
dc.subjectMexicoen-US
dc.subjectCanadaen-US
dc.subjectPeru|en-US
dc.subjectCebollaes-ES
dc.subjectComercio de hortalizases-ES
dc.subjectProducción agrícolaes-ES
dc.subjectVentaja comparativaes-ES
dc.subjectCompetencia económicaes-ES
dc.subjectMéxicoes-ES
dc.subjectCanadáes-ES
dc.subjectPerúes-ES
dc.subjectCiencias Sociales
dc.subject.lcshOnionen-US
dc.subject.lcshVegetable tradeen-US
dc.subject.lcshAgricultural productionen-US
dc.subject.lcshComparative advantageen-US
dc.subject.lcshEconomic competitivenessen-US
dc.subject.lcshMexicoen-US
dc.subject.lcshCanadaen-US
dc.subject.lcshPeru|en-US
dc.subject.lcshCebollaes-ES
dc.subject.lcshComercio de hortalizases-ES
dc.subject.lcshProducción agrícolaes-ES
dc.subject.lcshVentaja comparativaes-ES
dc.subject.lcshCompetencia económicaes-ES
dc.subject.lcshMéxicoes-ES
dc.subject.lcshCanadáes-ES
dc.subject.lcshPerúes-ES
dc.titleMexican onion: a competitiveness analysis in the American market, 2002-2013en-US
dc.titleLa cebolla mexicana: un análisis de competitividad en el mercado estadounidense, 2002-2013es-ES
dc.typeIndicadoreses-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audiencegeneralPublic
dc.identificator5


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record