Show simple item record

dc.contributor.authorSalinas Zavala, César Augusto
dc.contributor.authorAragón Noriega, Eugenio Alberto
dc.coverage.spatialMX-SONen-US
dc.creatorLUNA RAYA, MA. CONSEPCION; 161783
dc.creatorARAGON NORIEGA, EUGENIO ALBERTO; 120652
dc.creatorSalinas Zavala, César Augusto;*CA1341224
dc.date2009-09-01
dc.date.accessioned2022-06-28T19:42:45Z
dc.date.available2022-06-28T19:42:45Z
dc.date.issued2009-09-01
dc.identifierhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/480
dc.identifierhttps://doi.org/10.22198/rys.2009.46.a480
dc.identifier.urihttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/480
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.22198/rys.2009.46.a480
dc.identifier.urihttps://repositorio.colson.edu.mx/handle/2012/45732
dc.description.abstractJumbo squid fishery is an important economic activity in the Northwest region of Mexico. Although jumbo squid is mainly exported, in recent years its national market has increased. This article presents a comparative analysis of tastes and preferences regarding the consumption of jumbo squid at the regional level. Surveys in six cities in Northwest Mexico were applied in 2004 and 2006. Results show an increase in the consumption of jumbo squid, as well as an increase in frequency and quantity of consumed product.A greater disposition for jumbo squid consumption was found, representing a diet alternative due to its nutritional characteristics and accessible price.en-US
dc.description.abstractLa pesquería de calamar gigante es una actividad económica importante en el noroeste de México, y pese a estar orientada sobre todo al mercado externo, en los últimos años ha tenido presencia en el nacional. En este artículo se presenta un análisis comparativo a escala regional sobre gustos y preferencias en el consumo de calamar gigante. Se aplicaron encuestas en 2004 y 2006 en seis ciudades del noroeste del país, y los resultados muestran un aumento en el consumo del producto, así como en la frecuencia y cantidad. Se identificó una disposición mayor a comer dicha especie, lo que representa una alternativa de alimentación, por sus características nutricionales y su precio accesible.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherEl Colegio de Sonoraes-ES
dc.relationhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/480/519
dc.rightsDerechos de autor 2017 Ma. Consepción Luna Raya, Eugenio Alberto Aragón Noriega, César Augusto Salinas Zavalaes-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/es-ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses-ES
dc.source2448-4849
dc.source1870-3925
dc.sourceregión y sociedad; Vol. 21 No. 46 (2009): September-Decemberen-US
dc.sourceregión y sociedad; Vol. 21 Núm. 46 (2009): septiembre-diciembrees-ES
dc.subjectJumbo squiden-US
dc.subjectJumbo squid consumptionen-US
dc.subjectTasteen-US
dc.subjectPreferencesen-US
dc.subjectMarketen-US
dc.subjectCommercializationen-US
dc.subjectCalamar gigantees-ES
dc.subjectConsumoes-ES
dc.subjectGustoses-ES
dc.subjectPreferenciases-ES
dc.subjectMercadoes-ES
dc.subjectComercialización del calamar gigante.es-ES
dc.subjectCiencias Sociales
dc.subject.lcshJumbo squiden-US
dc.subject.lcshJumbo squid consumptionen-US
dc.subject.lcshTasteen-US
dc.subject.lcshPreferencesen-US
dc.subject.lcshMarketen-US
dc.subject.lcshCommercializationen-US
dc.subject.lcshCalamar gigantees-ES
dc.subject.lcshConsumoes-ES
dc.subject.lcshGustoses-ES
dc.subject.lcshPreferenciases-ES
dc.subject.lcshMercadoes-ES
dc.subject.lcshComercialización del calamar gigante.es-ES
dc.titleAnálisis del consumo de calamar gigante en el noroeste de Méxicoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audiencegeneralPublic
dc.identificator5


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record