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dc.contributor.authorCarrera Chávez, Benjamín
dc.contributor.authorSchwentesius Rindermann, Rita
dc.contributor.authorGómez Cruz, Manuel Ángel
dc.contributor.authorOlivares Pineda, Rodrigo
dc.coverage.spatialMX-SONen-US
dc.creatorOLIVARES PINEDA, RODRIGO; 37507
dc.creatorGOMEZ CRUZ, MANUEL ANGEL; 2504
dc.creatorSchwentesius, Rita;#0000-0001-5587-0298
dc.creatorCarrera Chavez, Benjamin;#0000-0001-8383-4008
dc.date2009-09-01
dc.date.accessioned2022-06-28T19:42:45Z
dc.date.available2022-06-28T19:42:45Z
dc.date.issued2009-09-01
dc.identifierhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/482
dc.identifierhttps://doi.org/10.22198/rys.2009.46.a482
dc.identifier.urihttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/482
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.22198/rys.2009.46.a482
dc.identifier.urihttps://repositorio.colson.edu.mx/handle/2012/45734
dc.description.abstractGiven the importance of rabbit farming in Tlaxcala, particularly when compared to other Mexican rabbit producing states, this article describes a technical diagnostic of the activity. The purpose of this diagnostic was to analyze some of the available channels for marketing and sale, and to propose strategies to facilitate sales. In order to conduct this work, technical analyses were conducted on participating farms. These analyses were complemented by semi-structured interviews with randomly selected producers and key informants involved in the chain of production, as well as by periodic visits to locations where rabbit meat is sold. One result of this study is that the rabbit producers inTlaxcala use a predominantly extensive system of production, while incorporating some elements of semi-intensive or corporate systems. Some alternatives that could improve the marketing and sale of rabbit meat include: increasing the efficiency of product storage; creating distribution centers and points of sale; taking advantage of economies of scale; and differentiating the product that is sold to the consumer.en-US
dc.description.abstractLa cunicultura es una actividad importante en Tlaxcala, en comparación con otras entidades productoras, por lo que se elaboró un diagnóstico técnico-económico sobre ella. Además, se analizaron algunos de los canales de comercialización, para proponer estrategias que faciliten la venta de la carne. Se realizó un estudio técnico de las granjas, complementado con entrevistas semiestructuradas a criadores seleccionados aleatoriamente, a informantes clave de los eslabones de producción y comercialización y visitas periódicas a puntos de venta. Uno de los aspectos típicos de la cunicultura en Tlaxcala es el predominio de un sistema extensivo, combinado con características de otros como el semiintensivo y empresarial. Algunas alternativas para mejorar la comercialización de la carne de conejo son: incrementar la eficiencia en su acopio, generar centros de distribución y puntos de venta, emplear economías de escala y diferenciar el producto que se expende al consumidor.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherEl Colegio de Sonoraes-ES
dc.relationhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/482/521
dc.rightsDerechos de autor 2017 Rodrigo Olivares Pineda, Manuel Ángel Gómez Cruz, Rita Schwentesius Rindermann, Benjamín Carrera Chávezes-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/es-ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses-ES
dc.source2448-4849
dc.source1870-3925
dc.sourceregión y sociedad; Vol. 21 No. 46 (2009): September-Decemberen-US
dc.sourceregión y sociedad; Vol. 21 Núm. 46 (2009): septiembre-diciembrees-ES
dc.subjectRabbit farmingen-US
dc.subjectProductionen-US
dc.subjectRabbit meaten-US
dc.subjectProduction systemsen-US
dc.subjectCommercialization strategiesen-US
dc.subjectTlaxcalaen-US
dc.subjectCuniculturaes-ES
dc.subjectTlaxcalaes-ES
dc.subjectCarne de conejoes-ES
dc.subjectSistemas de producciónes-ES
dc.subjectEstrategias de comercialización.es-ES
dc.subjectCiencias Sociales
dc.subject.lcshRabbit farmingen-US
dc.subject.lcshProductionen-US
dc.subject.lcshRabbit meaten-US
dc.subject.lcshProduction systemsen-US
dc.subject.lcshCommercialization strategiesen-US
dc.subject.lcshTlaxcalaen-US
dc.subject.lcshCuniculturaes-ES
dc.subject.lcshTlaxcalaes-ES
dc.subject.lcshCarne de conejoes-ES
dc.subject.lcshSistemas de producciónes-ES
dc.subject.lcshEstrategias de comercialización.es-ES
dc.titleAlternativas a la producción y mercadeo para la carne de conejo en Tlaxcala, Méxicoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audiencegeneralPublic
dc.identificator5


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