Show simple item record

Los alcances en la producción agrícola chiapaneca. Una reflexión sobre la soberanía alimentaria en la región

dc.contributor.authorFlores, María de Lourdes
dc.coverage.spatialMX-SONen-US
dc.creatorFLORES, MARIA DE LOURDES; 899210
dc.date2019-11-20
dc.date.accessioned2022-06-28T19:43:06Z
dc.date.available2022-06-28T19:43:06Z
dc.date.issued2019-11-20
dc.identifierhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/1177
dc.identifierhttps://doi.org/10.22198/rys2019/31/1177
dc.identifier.urihttps://repositorio.colson.edu.mx/handle/2012/45983
dc.descriptionThe purpose of this paper is to show global and social conditions that frame Chiapas’ agricultural production within the agricultural re-conversion programs context and their appropriateness within food sovereignty. Revision of secondary resources and of Agrifood and Fisheries Information Service’s knowledge between 2003 and 2016 led to descriptive and comparative data about staple and strategic crops production. There is a tendency to point the way of production to a competitive level in order to incorporate it to global logic, which poorly reflect Chiapas producers’ reality and needs, especially from Frailesca, Metropolitana, Soconusco, and Meseta Comiteca. Public policies have not been suitable for local conditions hence cannot generate economic impulse or social development in these Chiapas’ regions. Recommendations concentrate on give impulse to food sovereignty as an exit rout to poverty, inequality and decline in food.en-US
dc.descriptionEl objetivo del artículo es mostrar las condiciones globales y sociales en las cuales se enmarca la producción agrícola en el campo chiapaneco dentro del contexto de los programas de reconversión agrícola y su pertinencia en el marco de la soberanía alimentaria. Mediante una revisión de fuentes secundarias e información derivada del Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera entre 2003 y 2016, se muestran datos descriptivos y comparativos respecto a la producción de cultivos básicos y estratégicos. Se discute la tendencia a llevar la producción a niveles competitivos en afán de integrarse a lógicas globales que poco reflejan la realidad y las necesidades de los productores chiapanecos de las regiones la Frailesca, Metropolitana, Soconusco y Meseta Comiteca. Se concluye que las políticas públicas no han sido adecuadas para las condiciones locales; por lo tanto, no pueden generar el impulso económico ni tienen miras al desarrollo social de estas regiones de Chiapas. Se recomienda el impulso a la soberanía alimentaria como vía de salida de la pobreza, la desigualdad y la merma de alimentos.es-ES
dc.description.abstractThe purpose of this paper is to show global and social conditions that frame Chiapas’ agricultural production within the agricultural re-conversion programs context and their appropriateness within food sovereignty. Revision of secondary resources and of Agrifood and Fisheries Information Service’s knowledge between 2003 and 2016 led to descriptive and comparative data about staple and strategic crops production. There is a tendency to point the way of production to a competitive level in order to incorporate it to global logic, which poorly reflect Chiapas producers’ reality and needs, especially from Frailesca, Metropolitana, Soconusco, and Meseta Comiteca. Public policies have not been suitable for local conditions hence cannot generate economic impulse or social development in these Chiapas’ regions. Recommendations concentrate on give impulse to food sovereignty as an exit rout to poverty, inequality and decline in food.en-US
dc.description.abstractEl objetivo del artículo es mostrar las condiciones globales y sociales en las cuales se enmarca la producción agrícola en el campo chiapaneco dentro del contexto de los programas de reconversión agrícola y su pertinencia en el marco de la soberanía alimentaria. Mediante una revisión de fuentes secundarias e información derivada del Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera entre 2003 y 2016, se muestran datos descriptivos y comparativos respecto a la producción de cultivos básicos y estratégicos. Se discute la tendencia a llevar la producción a niveles competitivos en afán de integrarse a lógicas globales que poco reflejan la realidad y las necesidades de los productores chiapanecos de las regiones la Frailesca, Metropolitana, Soconusco y Meseta Comiteca. Se concluye que las políticas públicas no han sido adecuadas para las condiciones locales; por lo tanto, no pueden generar el impulso económico ni tienen miras al desarrollo social de estas regiones de Chiapas. Se recomienda el impulso a la soberanía alimentaria como vía de salida de la pobreza, la desigualdad y la merma de alimentos.es-ES
dc.language.isospa
dc.publisherEl Colegio de Sonoraes-ES
dc.rightsDerechos de autor 2019 María de Lourdes Floreses-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/es-ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses-ES
dc.source2448-4849
dc.source1870-3925
dc.sourceregión y sociedad; Vol. 31 (2019): Rolling Pass; e1177en-US
dc.sourceregión y sociedad; Vol. 31 (2019): Publicación continua; e1177es-ES
dc.subjectCiencias Sociales
dc.subjectAgricultural reconversionen-US
dc.subjectCrop rotationen-US
dc.subjectFood sovereigntyen-US
dc.subjectFood productionen-US
dc.subjectAgricultural policyen-US
dc.subjectEconomic sustainabilityen-US
dc.subjectSocio-economic developmenten-US
dc.subjectReconversión agrícolaes-ES
dc.subjectRotación de cultivoses-ES
dc.subjectSoberanía alimentariaes-ES
dc.subjectProducción de alimentoses-ES
dc.subjectPolítica agrícolaes-ES
dc.subjectSostenibilidad económicaes-ES
dc.subjectDesarrollo socioeconómicoes-ES
dc.subject.lcshAgricultural reconversionen-US
dc.subject.lcshCrop rotationen-US
dc.subject.lcshFood sovereigntyen-US
dc.subject.lcshFood productionen-US
dc.subject.lcshAgricultural policyen-US
dc.subject.lcshEconomic sustainabilityen-US
dc.subject.lcshSocio-economic developmenten-US
dc.subject.lcshReconversión agrícolaes-ES
dc.subject.lcshRotación de cultivoses-ES
dc.subject.lcshSoberanía alimentariaes-ES
dc.subject.lcshProducción de alimentoses-ES
dc.subject.lcshPolítica agrícolaes-ES
dc.subject.lcshSostenibilidad económicaes-ES
dc.subject.lcshDesarrollo socioeconómicoes-ES
dc.titleThe Scopes in Chiapas Agricultural Production. A Region’s Reflection on Food Sovereigntyen-US
dc.titleLos alcances en la producción agrícola chiapaneca. Una reflexión sobre la soberanía alimentaria en la regiónes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audiencegeneralPublic
dc.identificator5


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record