Show simple item record

Prospectiva de la producción de coco en Yucatán, México

dc.contributor.authorRamos Clamont Montfort, Gabriela
dc.contributor.authorMadera Santana, Tomás Jesús
dc.contributor.authorFernández Barrera, Miguel Ángel
dc.contributor.authorSantos Valencia, Raúl Alberto
dc.coverage.spatialMX-SON
dc.coverage.spatialMX-SONen-US
dc.creatorRamos Clamont Montfort, Gabriela
dc.creatorMadera Santana, Tomás Jesús
dc.creatorFernández Barrera, Miguel Ángel
dc.creatorSantos Valencia, Raúl Alberto
dc.date2021-10-19
dc.date.accessioned2022-06-28T19:43:11Z
dc.date.available2022-06-28T19:43:11Z
dc.date.issued2021-10-19
dc.identifierhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/1467
dc.identifierhttps://doi.org/10.22198/rys2021/33/1467
dc.identifier.urihttps://repositorio.colson.edu.mx/handle/2012/46065
dc.descriptionObjective: to develop a prospective of coconut production in Yucatán. Methodology: a documentary research was carried out and surveys and interviews were applied to coconut producers and other actors in the coconut-producing regions in Yucatán. Results: the recovery of coconut production in Yucatán has been very slow, because after the devastation caused by the lethal yellowing disease; production actors were left disjointed and disorganized. Furthermore, there was a lack of integrated exploitation, lack of government financial credits or private economical support. However, there are scientific developments in the state, which can contribute to the creation of productive plantations. Limitations: the field work was carried out in at least one municipality of each producing region, choosing those with the highest production. Value: the current production was analyzed and a prospective of possible scenarios was developed. Conclusions: it is important to create links between producers, the academy, and government, to give coconut conservation and use training, and promote public policies to minimize production chain weaknesses and maximize opportunities for producers.en-US
dc.descriptionObjetivo: realizar una prospectiva de la producción de coco en Yucatán. Metodología: se llevó a cabo una investigación documental y se efectuaron encuestas y entrevistas a productores y a otros actores de las regiones productoras de coco de Yucatán. Resultados: la recuperación de la producción del fruto en el estado ha sido muy lenta, porque después de la devastación que causó la enfermedad del amarillamiento letal del cocotero, los actores quedaron desarticulados y desorganizados. Además, hubo escaso aprovechamiento integral de la fruta, falta de créditos del gobierno o apoyos económicos privados. No obstante, en el estado hay desarrollos científicos que pueden contribuir a la creación de plantaciones productivas. Limitaciones: el trabajo de campo se realizó en al menos un municipio por cada región productora. Se seleccionaron aquellos que tenían mayor producción. Valor: se analizó la actual producción y se hizo una prospectiva de los escenarios posibles. Conclusiones: es importante la creación de vínculos entre productores, académicos y gobierno, dar capacitación sobre el aprovechamiento integral del fruto e impulsar políticas públicas para minimizar las debilidades de la cadena de producción y maximizar las oportunidades para los productores.es-ES
dc.description.abstractObjective: to develop a prospective of coconut production in Yucatán. Methodology: a documentary research was carried out and surveys and interviews were applied to coconut producers and other actors in the coconut-producing regions in Yucatán. Results: the recovery of coconut production in Yucatán has been very slow, because after the devastation caused by the lethal yellowing disease; production actors were left disjointed and disorganized. Furthermore, there was a lack of integrated exploitation, lack of government financial credits or private economical support. However, there are scientific developments in the state, which can contribute to the creation of productive plantations. Limitations: the field work was carried out in at least one municipality of each producing region, choosing those with the highest production. Value: the current production was analyzed and a prospective of possible scenarios was developed. Conclusions: it is important to create links between producers, the academy, and government, to give coconut conservation and use training, and promote public policies to minimize production chain weaknesses and maximize opportunities for producers.en-US
dc.description.abstractObjetivo: realizar una prospectiva de la producción de coco en Yucatán. Metodología: se llevó a cabo una investigación documental y se efectuaron encuestas y entrevistas a productores y a otros actores de las regiones productoras de coco de Yucatán. Resultados: la recuperación de la producción del fruto en el estado ha sido muy lenta, porque después de la devastación que causó la enfermedad del amarillamiento letal del cocotero, los actores quedaron desarticulados y desorganizados. Además, hubo escaso aprovechamiento integral de la fruta, falta de créditos del gobierno o apoyos económicos privados. No obstante, en el estado hay desarrollos científicos que pueden contribuir a la creación de plantaciones productivas. Limitaciones: el trabajo de campo se realizó en al menos un municipio por cada región productora. Se seleccionaron aquellos que tenían mayor producción. Valor: se analizó la actual producción y se hizo una prospectiva de los escenarios posibles. Conclusiones: es importante la creación de vínculos entre productores, académicos y gobierno, dar capacitación sobre el aprovechamiento integral del fruto e impulsar políticas públicas para minimizar las debilidades de la cadena de producción y maximizar las oportunidades para los productores.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.formattext/xml
dc.languagespa
dc.language.isospa
dc.publisherEl Colegio de Sonoraes-ES
dc.relationhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/1467/1789
dc.relationhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/1467/1790
dc.rightsDerechos de autor 2021 Gabriela Ramos Clamont Montfort, Tomás Jesús Madera Santana, Miguel Ángel Fernández Barrera, Raúl Alberto Santos Valenciaes-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/es-ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses-ES
dc.source2448-4849
dc.source1870-3925
dc.sourceregión y sociedad; Vol. 33 (2021): Rolling Pass; e1467en-US
dc.sourceregión y sociedad; Vol. 33 (2021): Publicación continua; e1467es-ES
dc.subjectCiencias Sociales
dc.subjectCoconut productionen-US
dc.subjectLethal yellowingen-US
dc.subjectProduction chainen-US
dc.subjectScenariosen-US
dc.subjectScientific developmenten-US
dc.subjectYucatánen-US
dc.subjectProducción de cocoes-ES
dc.subjectAmarillamiento letales-ES
dc.subjectCadena productivaes-ES
dc.subjectEscenarioses-ES
dc.subjectDesarrollo científicoes-ES
dc.subjectYucatánes-ES
dc.subject.lcshCoconut productionen-US
dc.subject.lcshLethal yellowingen-US
dc.subject.lcshProduction chainen-US
dc.subject.lcshScenariosen-US
dc.subject.lcshScientific developmenten-US
dc.subject.lcshYucatánen-US
dc.subject.lcshProducción de cocoes-ES
dc.subject.lcshAmarillamiento letales-ES
dc.subject.lcshCadena productivaes-ES
dc.subject.lcshEscenarioses-ES
dc.subject.lcshDesarrollo científicoes-ES
dc.subject.lcshYucatánes-ES
dc.titleCoconut Production Prospective in Yucatán, Méxicoen-US
dc.titleProspectiva de la producción de coco en Yucatán, Méxicoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audiencegeneralPublic
dc.coverageMexicoen-US
dc.coverageMéxicoes-ES
dc.identificator5


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record