Show simple item record

dc.contributor.authorFletes Ocón, Héctor B.
dc.contributor.authorRangel, Francisco
dc.contributor.authorOliva Velas, Apolinar
dc.contributor.authorOcampo Guzmán, Guadalupe
dc.coverage.spatialMX-SONen-US
dc.creatorFletes, Hector B.;#0000-0001-5603-1808
dc.creatorRangel, Francisco
dc.creatorOliva Velas, Apolinar;#0000-0002-4745-2827
dc.creatorOCAMPO GUZMAN, MARIA GUADALUPE; 90634
dc.date2013-05-01
dc.date.accessioned2022-06-28T19:42:29Z
dc.date.available2022-06-28T19:42:29Z
dc.date.issued2013-05-01
dc.identifierhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/116
dc.identifierhttps://doi.org/10.22198/rys.2013.57.a116
dc.identifier.urihttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/116
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.22198/rys.2013.57.a116
dc.identifier.urihttps://repositorio.colson.edu.mx/handle/2012/45552
dc.description.abstractIn the context of the agri-food industry's dynamism and contradictions, small producers are encouraged to restructure their production by planting biofuel-oriented crops such as African palm. This article analyzes the processes of productive restructuring promoted by corporations and the State, as well as the actions that small producers have taken in a municipality with high social marginalization located in an agricultural export region in Chiapas. Social and environmental contradictions of this restructuring are analyzed, as well as its implications in terms of national food and agricultural development. The expansion of African palm cultivation accentuates social inequalities, degrades natural resources, uses a large amount of fossil energy, drives land concentration, weakens local food provision systems, and restricts small producers from generating greater value within the agri-food chain.en-US
dc.description.abstractEn el contexto del dinamismo y contradicciones del sector agroalimentario, en la actualidad los pequeños productores son impulsados a emprender una reestructuración de sus prácticas productivas, a través de la plantación de cultivos orientados a biocombustibles, como el de la palma africana. En este artículo se analizan los procesos de reestructuración productiva, promovida por corporaciones de distinto origen y por el Estado, y las acciones realizadas por pequeños productores en un municipio con alta marginación, localizado en una región agroexportadora de Chiapas. Se revisan las contradicciones sociales y ambientales de este cambio y sus implicaciones a futuro, en términos del desarrollo agrícola y alimentario nacional. La expansión de este cultivo acentúa las desigualdades sociales, degrada los recursos naturales, utiliza mucha energía fósil, impulsa la concentración de la tierra, debilita los sistemas locales de provisión de alimentos y reduce los márgenes del valor generado en la cadena agroalimentaria para los pequeños productores.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherEl Colegio de Sonoraes-ES
dc.relationhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/116/314
dc.rightsDerechos de autor 2017 Héctor B. Fletes Ocón, Francisco Rangel, Apolinar Oliva Velas, Guadalupe Ocampo Guzmánes-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/es-ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses-ES
dc.source2448-4849
dc.source1870-3925
dc.sourceregión y sociedad; Vol. 25 No. 57 (2013): May-Augusten-US
dc.sourceregión y sociedad; Vol. 25 Núm. 57 (2013): mayo-agostoes-ES
dc.subjectStateen-US
dc.subjectAgricultural developmenten-US
dc.subjectAgri-food chainsen-US
dc.subjectBiofuelsen-US
dc.subjectFood security.|en-US
dc.subjectEstadoes-ES
dc.subjectDesarrollo agrícolaes-ES
dc.subjectCadenas agroalimentariases-ES
dc.subjectBiocombustibleses-ES
dc.subjectSeguridad alimentariaes-ES
dc.subjectCiencias Sociales
dc.subject.lcshStateen-US
dc.subject.lcshAgricultural developmenten-US
dc.subject.lcshAgri-food chainsen-US
dc.subject.lcshBiofuelsen-US
dc.subject.lcshFood security.|en-US
dc.subject.lcshEstadoes-ES
dc.subject.lcshDesarrollo agrícolaes-ES
dc.subject.lcshCadenas agroalimentariases-ES
dc.subject.lcshBiocombustibleses-ES
dc.subject.lcshSeguridad alimentariaes-ES
dc.titlePequeños productores, reestructuración y expansión de la palma africana en Chiapases-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audiencegeneralPublic
dc.identificator5


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record