Show simple item record

Elaboración y consumo de tortillas como patrimonio cultural de San Pedro del Rosal, México

dc.contributor.authorRodríguez Calderón, Teresita de Jesús
dc.contributor.authorChávez Mejía, María Cristina
dc.contributor.authorThomé Ortiz, Humberto
dc.contributor.authorMiranda Román, Guillermo
dc.coverage.spatialMX-SONen-US
dc.creatorRODRIGUEZ CALDERON, TERESITA DE JESUS; 505068
dc.creatorChávez Mejía, María Cristina;#0000-0003-4337-7572
dc.creatorThomé Ortiz, Humberto; 168441
dc.creatorMIRANDA ROMAN, GUILLERMO; 315435
dc.date2017-09-01
dc.date.accessioned2022-06-28T19:42:36Z
dc.date.available2022-06-28T19:42:36Z
dc.date.issued2017-09-01
dc.identifierhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/288
dc.identifierhttps://doi.org/10.22198/rys.2017.70.a288
dc.identifier.urihttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/288
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.22198/rys.2017.70.a288
dc.identifier.urihttps://repositorio.colson.edu.mx/handle/2012/45626
dc.description.abstractPlanting and consumption of maize are identity and determining activities in the evolution of population’s food heritage, since they contribute to food security and preservation of the biocultural heritage. Based on qualitative collection of information from producers and consumers of hand-made maize tortillas in San Pedro del Rosal, Atlacomulco, Estado de Mexico, an ethnographic study was conducted. From an anthropological perspective, the production of tortillas was characterized in order to analyze the know-how concerning this food, typical of central Mexico’s culinary identity. For tortilla producers, the know-how constitutes an identity heritage, as well as possibly a strategy for generating an income. In the case of consumers, it was concluded that they choose hand-made tortillas given their symbolic value.en-US
dc.description.abstractLa siembra y el consumo del maíz son actividades identitarias y determinantes en la evolución del patrimonio alimentario de la población, porque contribuyen a la seguridad alimenticia y a la conservación del acervo biocultural. Se realizó un estudio etnográfico a partir de la recopilación cualitativa de testimonios de productores y consumidores de tortillas de maíz hechas a mano en San Pedro del Rosal, Atlacomulco, Estado de México. Se caracterizó la elaboración de tortilla, desde una perspectiva antropológica, para analizar el saber hacer en torno a este alimento, característico de la identidad culinaria del centro de México. Para los productores de tortilla, el saber hacer constituye una herencia identitaria, así como una posible estrategia de generación de ingresos económicos. En el caso de los consumidores, se concluyó que eligen la tortilla hecha a mano, por su valor simbólico.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.formatapplication/xml
dc.language.isospa
dc.publisherEl Colegio de Sonoraes-ES
dc.relationhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/288/1075
dc.relationhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/288/1155
dc.relationhttps://regionysociedad.colson.edu.mx:8086/index.php/rys/article/view/288/1273
dc.rightsDerechos de autor 2017 María Cristina Chávez Mejía, Teresita de Jesús Rodríguez Calderón, Humberto Thomé Ortiz, Guillermo Miranda Románes-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/es-ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses-ES
dc.source2448-4849
dc.source1870-3925
dc.sourceregión y sociedad; Vol. 29 No. 70 (2017): September-Decemberen-US
dc.sourceregión y sociedad; Vol. 29 Núm. 70 (2017): septiembre-diciembrees-ES
dc.subjectSan pedro del rosalen-US
dc.subjectEstado de méxicoen-US
dc.subjectMaizeen-US
dc.subjectEating habitsen-US
dc.subjectFoods in popular cultureen-US
dc.subjectIntangible cultural heritageen-US
dc.subjectSymbolic valueen-US
dc.subjectTortillaes-ES
dc.subjectMaízes-ES
dc.subjectCostumbres alimenticiases-ES
dc.subjectAlimentos en la cultura populares-ES
dc.subjectPatrimonio cultural inmateriales-ES
dc.subjectValor simbólicoes-ES
dc.subjectSan pedro del rosales-ES
dc.subjectEstado de méxicoes-ES
dc.subjectCiencias Sociales
dc.subject.lcshSan pedro del rosalen-US
dc.subject.lcshEstado de méxicoen-US
dc.subject.lcshMaizeen-US
dc.subject.lcshEating habitsen-US
dc.subject.lcshFoods in popular cultureen-US
dc.subject.lcshIntangible cultural heritageen-US
dc.subject.lcshSymbolic valueen-US
dc.subject.lcshTortillaes-ES
dc.subject.lcshMaízes-ES
dc.subject.lcshCostumbres alimenticiases-ES
dc.subject.lcshAlimentos en la cultura populares-ES
dc.subject.lcshPatrimonio cultural inmateriales-ES
dc.subject.lcshValor simbólicoes-ES
dc.subject.lcshSan pedro del rosales-ES
dc.subject.lcshEstado de méxicoes-ES
dc.titleProduction and consumption of tortillas as a cultural heritage of San Pedro del Rosal, Mexicoen-US
dc.titleElaboración y consumo de tortillas como patrimonio cultural de San Pedro del Rosal, Méxicoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audiencegeneralPublic
dc.identificator5


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record