Territorial Collective Action in a Mexico-Guatemala Border Context. Persian Lemon Producers of the San Gregorio Irrigation District

No Thumbnail Available

Date

2020-12-30

Authors

Herrera López, Francisco F.
Fletes Ocón, Héctor B.
Valdiviezo Ocampo, Guillermo S.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

El Colegio de Sonora

Abstract

The aim of this paper is to examine the collective action mechanisms implemented by the small Persian lemon producers in the San Gregorio Irrigation District in the Mexico-Guatemala border region. The analysis of the strategies that these actors developed in the production, dissemination of knowledge, and commercialization areas reveals the way in which small producers face the challenges of territorial development and changes in the food sector. Because the production of this citrus fruit is a recent process in the territory, there are no specific statistics and previous studies to take them as a reference, so it starts with an exploratory study to later carry out a qualitative perspective methodology based on participant observation interviews with different local actors, knowledge of the oral history, the application of a survey to the small producers, and the consultation of databases. It is found that to fight against the restructuring in the food sector, the local producers recovered endogenous elements to the territory, which allowed them to cooperate and coordinate through organizations and collective action. With this, they adopted and adapted to their conditions an external program to introduce a new crop.
El objetivo de este artículo es examinar los mecanismos de acción colectiva que implementaron los pequeños productores de limón persa en el Distrito de Riego San Gregorio en la región fronteriza México-Guatemala. El análisis de las estrategias que estos actores desarrollaron en las áreas de producción, difusión de conocimientos y comercialización, revela las formas en que enfrentan los retos del desarrollo territorial y los cambios en el sector alimentario. Debido a que la producción de este cítrico es un proceso reciente en el territorio, no se cuentan con estadísticas específicas y estudios previos para tomarlos como referencia, por lo que se parte de un estudio exploratorio para realizar una metodología de perspectiva cualitativa basada en la observación participante, entrevistas a distintos actores locales, conocimiento de la historia oral, aplicación de una encuesta a pequeños productores y la consulta de bases de datos. Se encontró que, para contender frente a la reestructuración del sector alimentario, los productores locales recuperaron elementos endógenos del territorio, lo que les permitió cooperar y coordinarse mediante organizaciones y la acción colectiva. Con ello adoptaron y adaptaron a sus condiciones un programa externo de introducción de un nuevo cultivo. Al ser un proceso reciente, se cuentan con pocos estudios de limón en la región.

Description

The aim of this paper is to examine the collective action mechanisms implemented by the small Persian lemon producers in the San Gregorio Irrigation District in the Mexico-Guatemala border region. The analysis of the strategies that these actors developed in the production, dissemination of knowledge, and commercialization areas reveals the way in which small producers face the challenges of territorial development and changes in the food sector. Because the production of this citrus fruit is a recent process in the territory, there are no specific statistics and previous studies to take them as a reference, so it starts with an exploratory study to later carry out a qualitative perspective methodology based on participant observation interviews with different local actors, knowledge of the oral history, the application of a survey to the small producers, and the consultation of databases. It is found that to fight against the restructuring in the food sector, the local producers recovered endogenous elements to the territory, which allowed them to cooperate and coordinate through organizations and collective action. With this, they adopted and adapted to their conditions an external program to introduce a new crop.
El objetivo de este artículo es examinar los mecanismos de acción colectiva que implementaron los pequeños productores de limón persa en el Distrito de Riego San Gregorio en la región fronteriza México-Guatemala. El análisis de las estrategias que estos actores desarrollaron en las áreas de producción, difusión de conocimientos y comercialización, revela las formas en que enfrentan los retos del desarrollo territorial y los cambios en el sector alimentario. Debido a que la producción de este cítrico es un proceso reciente en el territorio, no se cuentan con estadísticas específicas y estudios previos para tomarlos como referencia, por lo que se parte de un estudio exploratorio para realizar una metodología de perspectiva cualitativa basada en la observación participante, entrevistas a distintos actores locales, conocimiento de la historia oral, aplicación de una encuesta a pequeños productores y la consulta de bases de datos. Se encontró que, para contender frente a la reestructuración del sector alimentario, los productores locales recuperaron elementos endógenos del territorio, lo que les permitió cooperar y coordinarse mediante organizaciones y la acción colectiva. Con ello adoptaron y adaptaron a sus condiciones un programa externo de introducción de un nuevo cultivo. Al ser un proceso reciente, se cuentan con pocos estudios de limón en la región.

Keywords

Ciencias Sociales, Rural territories, Globalization, Smallholders, Commercialization, México-Guatemala border, Territorios rurales, Globalización, Pequeños productores, Comercialización, Frontera México-Guatemala

Citation