The Expansion of Oil Palm Farming in Campeche. From Small Producers to Transnational Agroindustry
La expansión del cultivo de la palma de aceite en Campeche. De los pequeños productores a la agroindustria transnacional
Author:
Isaac-Márquez, Ricardo
Keywords:
Palm oil
Palm growers
Small producers
Rural development
Campeche
Aceite de palma
Palmicultores
Pequeños productores
Desarrollo rural
Campeche
Palm growers
Small producers
Rural development
Campeche
Aceite de palma
Palmicultores
Pequeños productores
Desarrollo rural
Campeche
Date:
2021-01-28
Abstract:
Objective: to describe the policies which have promoted the cultivation of oil palm in Campeche, the current situation, and the future perspectives. Methodology: a documentary review was carried out; a productivity survey was applied to a representative sample of palm growers from the state of Campeche (n=137). Results: oil palm expansion has been executed under a model of small-scale peasant plantations with little technology, low productivity, and dependence on government support. Limitations of the study: the characterization of oil palm cultivation focuses on the practices of small producers, who represent 95% of palm growers in the state. Value: this study contributes to the discussion on the expansion of oil palm in Mexico, by means of the Campeche case study, which has not been previously documented. Conclusions: small producers are at risk of disappearing due to the change in public policies and the arrival of transnational agro-industrial companies with large-scale plantations, whose potential environmental and social impacts have yet to be evaluated. Objetivo: describir las políticas que han impulsado el cultivo de palma de aceite en Campeche, la situación actual y las perspectivas futuras. Metodología: se realizó una revisión documental y se aplicó una encuesta productiva a una muestra representativa de palmicultores del estado de Campeche (n=137). Resultados: la expansión de la palma de aceite se ha llevado a cabo bajo un modelo de plantaciones campesinas a pequeña escala con escasa tecnificación, reducida productividad y dependencia de los apoyos gubernamentales. Limitaciones del estudio: la caracterización del cultivo de palma de aceite se enfoca en las prácticas de los pequeños productores, quienes representan 95% de los palmicultores del estado. Valor: se contribuye a la discusión sobre la expansión de la palma de aceite en México, mediante el estudio de caso de Campeche, que no había sido documentado hasta ahora. Conclusiones: los pequeños productores se encuentran en riesgo de desaparecer ante el cambio de las políticas públicas y la llegada de empresas agroindustriales transnacionales con plantaciones a gran escala, cuyos impactos potenciales en lo ambiental y en lo social no han sido evaluados.